Rendszeres olvasók

2011. november 3., csütörtök

Halloween - Reformáció - Halottak napja

Mindig hangoztatom, hogy tőlem távol állnak az angolszász ünnepek. Ez tényleg így van, viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tetszenek a kifaragott tökök. Tavaly is hímeztem egyet, most is készül egy tökmintás párnám. De maga a halloween, mint ünnep, nem érdekelt. Anyukám mesélte, hogy neki mindig faragott az apukája tököt halottak napjára. Egy kicsit elgondolkodtam ezen, és utána is néztem, honnan ered, mi is tulajdonképpen. A wikipédián olvastam, hogy ősi kelta hagyományokból alakult ki. A boszorkányok, kísértetek, szellemek ünnepe, melyben a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja keveredett össze. Napja: október 31. Bővebben itt olvashattok erről.
Amikor az őszi anyagaimat rendeltem Amerikából, választottam egy pókhálósat is "jó lesz ez valamire" alapon. Nagy örömömre Panni tanítónénije értékeli a kézzel készült dolgokat, és termésekkel, falevelekkel, őszi rajzokkal ki is díszítették a termüket. Így elővettem én is a pókhálós anyagomat, és varrtam nekik egy szivet. A pók egy gomb lett, lábai fonalból vannak.



Nekem az október 31-e a reformáció napja. Evangélikus lévén érintett vagyok, az egyetemen is foglalkoztam a témával. Luther 95 pontját, és a reformáció történetét, hatását a történelem szakom miatt tanultam, az Asztali beszélgetések-et meg német irodalom miatt. Aztán nagyon nagy boldogság volt számomra, hogy eljutottam Tübingenbe, és az egyetem levéltárában láthattam az első Luther-Bibliák egyikét. Annyira lélekemelő érzés volt fölötte állni. Wittenbergben még nem jártam, de tervezem, hogy oda is elutazunk egyszer.



Nosztalgikus hangolatomat folytatva mutatom azt a két evangélikus templomot, amik fontos állomásai (voltak) az életemnek. A békéscsabai kis- és nagytemplom, és a budapesti Deák-téri.
Lehet, hogy többeknek feltűnt a gödöllői fel nem sorolása. Akik személyesen ismernek, tudják, hogy nincs semmi gond velem, csak a családi viszonyaink túl szövevényesek.


Halottak napja - számomra fontos
(és nem a temetőbe járás miatt)


6 megjegyzés:

  1. Szia! A Halloween-nel ugyanígy voltam, én is a Wikipédián néztem utána...érdekes! A pókhálós szívecskéd meg nagyon-nagyon jópofa!
    Eszter

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a pókhálós szívedhez, nagyon ötletes és mutatós!!

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom az előttem szólókhoz: nagyon tetszetős a szív, a gomb-pók pedig egyenesen telitalálat!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó lett a szívecskéd :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ötlet volt tőled ez a gombos-pókos megoldás! Szép munka!

    VálaszTörlés
  6. Great article.
    Take a look at my website online flash casino

    VálaszTörlés