Rendszeres olvasók

2011. július 1., péntek

Tiszakécske - Kékfestő-műhely

A hétvégén Tiszakécskén jártunk. Már sokszor voltunk, hagyományosan rossz az idő, ha mi ott megjelenünk. Fürödni most se tudtunk, viszont az esőt megúsztuk.

Séta a Tisza-parton


Szódagyár




Meglátogattuk a Kovács család kékfestő-műhelyét. Nagyon nagy élmény volt! A tulajdonos néni vezetett minket végig, öröm volt hallgatni őt. Először megmutatta a mintagyűjteményüket és az 1896-ból származó nyomógépüket. Vannak 200 évesnél is öregebb mintafáik is, óriási gyűjteményt láthattunk.



Ezzel a géppel festik rá rézgáliccal a mintát a fehér pamutvászonra.







Festés előtt így néznek ki a végek:



Régen csak ilyen földbe süllyesztett festőkádban (küpában) festették be az anyagot indigóval, hidegen. Ma már 80 fokon festenek másfajta eljárással, amiről részletes leírást olvashattok a Kovács-család honlapján.


Vasalógép


A műhely és az udvaron lévő szárítók bemutatása után behívtak minket kedvesen a házukba, ahol láthattuk a kész kékfestős anyagokat. Na, én ezt vártam a legjobban, annyira szeretem ezeket a színeket, mintákat. Bent a házukban is minden textiljük kék, a nénin ilyen kötény volt (abban söprögetett az utcán), a bácsin kékfestett ing (abban reggelizett). Jó volt látni őket. Mindketten 80 év felett járnak, de olyan lelkesedéssel beszéltek, mintha most kezdték volna a szakmát. Megígértük, hogy jövőre is meglátogatjuk őket, mire a néni azt felelte, hogy várnak minket, ha még élnek. Ez azért szívszorító, de a férjem udvariasan azt válaszolta, hogy kéretik tiszteletben tartani az ígéretünket, és jövőre is fogadni minket. Mosolygott a néni, miközben kimérte az anyagomat, mert hát nem távozhattam üres kézzel!


A boltjuk Szentendrén van, és az augusztusi Mesterségek Ünnepén is találkozhattok velük. Higyjétek el, érdemes!
Az idő Tiszakécskén megint gyorsan elszállt, így kísértek (toltak) ki minket a házigazdák:

 

1 megjegyzés:

  1. A magam részéről köszönöm szépen az élménybeszámolót! Nagyon szeretem én is ezeket az élményeket, és minden elismerésem azoké, akik hozzáértők adott hivatásukban. Kedvet csináltál ahhoz, hogy jobban utánaolvassak. :) Köszi még egyszer!

    VálaszTörlés