Rendszeres olvasók

2010. október 7., csütörtök

Régi tárgyak - új tárgyak

Mammka "Kincseket őrzök" bejegyzése engem is arra ösztönzött, hogy mutassak pár kincset a házunkból. Sok régi tárgyat őrzünk, én szeretem, ha ilyenekkel vagyok körbevéve. Rájuk nézek, tudom honnan szereztük, ha a családból örököltük, akkor eszembe jut a tulajdonosa. Érzéseket vált ki belőlem. Ez nekem fontos.

Nagymamám több dolgát is őrzöm, bár őt én már nem ismerhettem. Fájóan fiatalon, 50 évesen ment el, 43 évvel ezelőtt. Az egyik kedvencem tőle az énekes könyve. Rézfedeles, szlovák nyelvű, funebralnak hívták nálunk (Békéscsabán). Van benne pár ceruzás feljegyzés anyukámékról. Alatta egy szőttes a hozományából, belehímezve a monogramja. 1917-ben született, '41-ben ment férjhez, tehát ki lehet számolni, milyen régi darab. Mivel soha nem volt használatban, ezért kiváló állapotban van. A kék változatot én viszont használom, a fürdőszobánkban kéztörlő.


Anyukám nagynénjétől örököltem ezt a szép terítőt, ő sincs már köztünk 6 éve, de ő szép kort élt meg egészségesen, szellemileg frissen. Ő a mi MANCI nénink, nem ment férjhez, mi voltunk a családja. Mivel ő velünk is lakott, ezért rengeteg holmim van tőle. Szép lassan lefényképezem majd őket. A cipősszekrényünket fedi ez a kék, láncöltéssel készült terítő. Most csak részletet tudok belőle mutatni.


Ez a korondi Házi áldás viszont vadonat új. Augusztusban jártunk Korondon, megnéztük a Józsa család műhelyét, boltját. Hát mit mondjak! Be tudtunk volna rendesen vásárolni. El is határoztuk, hogy jövőre veszünk náluk egy nagy töltött káposztás fazekat, de a kék étkészletre is ácsingózom.


5 megjegyzés:

  1. Hűűűűűűű,klasszak!!

    VálaszTörlés
  2. Milyen meseszépek!!!!!
    Úgy örülök,hogy ihletet kaptál!:)
    Én is szeretem ám nézegetni mások régi kincseit!:)

    VálaszTörlés
  3. Szépek mind!
    A házi áldásunk ugyanonnan van, megszólalásig hasonlítanak;) Igaz, mi ajándékba kaptuk.

    VálaszTörlés
  4. Olyan szépek!!! :) Jó ilyen tárgyakat őrizgetni!
    Csak, hogy nagyon utálj... nekünk van néhány töltött káposztás fazekunk, amit még nagymamámtól örököltünk.

    VálaszTörlés